Bağışıklık Güçlendirici Kabak Çekirdeğinin Özellikleri
Kabak çekirdeği yüzyıllarca Amerika yerlileri tarafından hem bağırsak kurtlarından ve parazitlerden kurtulmak için hem de idrar söktürücü olarak kullanılmıştır. Günlük hayatımızda çiğ ya da kavrulmuş haliyle çerez olarak tüketilen kabak çekirdeği ekmek, galeta, kurabiye yapımında, salatalarda ve çorbalarda da sıkça kullanılır. Kabak çekirdeği faydaları ve lezzetiyle Antik çağdan günümüze kadar gelmeyi başarmış en sağlıklı atıştırmalıklardandır.
Kabak Çekirdeği Nedir?
Besleyici bir atıştırmalık olarak yüzyıllardır kullanılan kabak çekirdeği, daha çok şifalı yönleriyle öne çıkan, kabakgiller familyasına ait Cucurbita pepo bitkisinin içindeki yenilebilir tohumdur. Mexico’da yapılan kazılarda bulunan kalıntılar, kabak çekirdeğinin kökeninin M.Ö 7000’lere kadar uzandığını göstermektedir. Orta Amerika’nın kadim uygarlıkları tarafından evcilleştirildiği tahmin edilen bu bitki, tarih boyunca tıbbi amaçlar için de kullanılmıştır.
Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?
Geleneksel tıpta çocukta alt ıslatma, bağırsak kurtları, astım, akciğer rahatsızlıkları gibi durumlarda kullanılan kabak çekirdeği; modern tıpta ve gastronomi alanında sıkça kullanılan bir besin olarak özellikle son yıllarda daha popüler hale gelmiştir. Vitaminler, mineraller, antioksidanlar ve sağlıklı yağlar bakımından zengin, lezzetli ve besleyici bir atıştırmalık olan kabak çekirdeğinin faydaları nelerdir gelin birlikte bakalım:- Potasyum, Magnezyum, Çinko ve fosfor bakımından zengin bir bitki olan kabak çekirdeği, özellikle romatoid artrit tedavisi sırasında destekleyici olarak kullanılır.
- E vitamini içeriği nedeniyle güçlü bir antioksidandır. Antioksidan özelliği serbest radikallerin verdiği hasardan koruyarak hastalık riskini azaltır.
- İçindeki magnezyum kolesterol değerlerini dengeleme gücüne sahiptir. Bu da kalp sağlığımızın korunmasını destekler.
- Salatalara, smoothielere ve ekmeklere lezzet katan çiğ kabak çekirdeğinin faydaları düzenli kullanıldığında daha çok ortaya çıkar. En belirgin faydalarından biri, sindirim sistemini düzenleme özelliğidir. Lifli yapısı bu durumu destekler.
- Tansiyon hastalarının daha rahat tüketebileceği tuzsuz kabak çekirdeğinin faydaları özellikle diyet yapanları cezbeder. Düşük kalorili bir atıştırmalık alternatifi olarak, özellikle ara öğünlere dahil edilebilir.
- Kabak çekirdeğinin kadınlara faydaları ortaya çıktıktan sonra, özellikle menopoz dönemlerinde daha çok kullanılmaya başlanmıştır. İçindeki magnezyum bu dönemde görülen sıcak basmaları, gece terlemeleri gibi semptomları azaltmak için tercih edilebilir.
- Hem yemek pişirirken hem saç ve cilt bakımı yaparken işe yarayan kabak çekirdeği yağının kullanımı oldukça yaygındır. Soğuk presleme yöntemiyle elde edilen yağ, bağışıklık sistemini güçlendirir, cildi nemlendirir ve yemeklere lezzet katar.
- Kabak çekirdeği özellikle iyi huylu prostat tedavisini destekleyici özelliğiyle bilinir. Prostatın büyümesini engellemek için doktorların tavsiye ettiği oranda, düzenli olarak tüketilebilir.
- Ani kan şekeri yükselişi ve düşüşünü önlemeye yardımcı olur. Kan şekerini düzenleyici özelliği, kalp sağlığını korumaya destek olur.
- Çinko içeriği, sperm kalitesini yükseltir.
- İçinde bulunan triptofan, serotonin dönüştürülen bir amino asittir. Uyku kalitesinin artmasına yarayan serotonin, uyuma süresini uzatıp, daha sağlıklı bir uyku düzeni kurulmasına yardımcı olur.
- Kabak çekirdeğinin kabuklarının faydaları arasında en bilineni, tenya ile savaşma özelliğidir. Kararında tüketilen kabak çekirdeği kabuğu bağırsaklardaki tenyaları yok etmek için kullanılabilir. Demir bakımından zengin olduğu için kabuklu olarak tüketilebilir.
Kabak Çekirdeği Ne Kadar Tüketilmelidir?
Yağ bakımından zengin bir besin olan kabak çekirdeği fazla tüketildiğinde sivilcelenme, kilo artışı gibi etkilere neden olabilir. Bu yüzden aşırı tüketilmemelidir. Hamilelik durumunda doktorların tavsiye ettiği oranlar göz önünde bulundurulmalıdır. Kalorisi yüksek bir besin olduğundan tavsiye edilen miktar günlük yaklaşık 30 gramdır. 30 gram kabak çekirdeği yaklaşık 175 kaloridir.Sana’nın birbirinden leziz tarifleri arasında, kalsiyum kaynağı peynir ile vitamin deposu kuruyemişlerin bir arada olduğu nefis peynir topları var. Kabak çekirdeği ile lezzetlenen, uygulanması kolay ve besleyici bu tarifi günlük hayatın koşuşturmacası içinde, kısa zamanda hazırlayabilirsiniz.
Yöresel tariflerin baş tacı olan çorbanın bu seferki durağı Erzincan. Şifalı kemik suyu ve besleyici yoğurdun gücünü Sana’yla birleştirip, tadına doyulmaz Erzincan çorbayı sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.
https://www.herbazest.com/herbs/pumpkin/pumpkin-origin-history
https://acikerisim.sakarya.edu.tr/bitstream/handle/20.500.12619/97072/T09261.pdf?sequence=1&isAllowed=y
https://www.jcsqualityfoods.com.au/news/everything-you-need-to-know-about-pumpkin-seeds/#:~:text=Pumpkins%20themselves%20are%20thought%20to,sustenance%20and%20medicinal%20purposes%20too.