Hint mutfağının temel bileşenlerinden biri olan basmati pirinç Sanskritçe “kokulu”anlamına gelir. Vitamin ve mineral bakımından zengin bir besin kaynağı olan basmati sadece Hindistan’da değil, dünyanın dört bir yanında sofraların ayrılmaz parçasıdır. Eşsiz aroması, narin dokusu ve özgün tadıyla yüzyıllardır sofraları süsleyen basmati pirinç nedir, basmati pirinç farkı nedir, basmati pirinç özellikleri nelerdir, basmati pirinç pilavı nasıl pişirilir ve basmati pirinç faydaları nelerdir gibi soruların cevabı için yazımızın devamına göz atabilirsiniz.
Basmati Pirinç Nedir? Nerede Yetişir?
Basmati pirinç özellikle Hindistan’ın alt kısımlarında ve Himalayalar’da yetiştirilen aromatik bir pirinç türüdür. Tüm pirinç çeşitleri arasında en uzun tanelisi olan basmati pirinç özellikleri ve kokusuyla klasik pirinçten ayrılır. Dünyada çapında üretiminin yaklaşık % 70’i Hindistan’da geri kalanı da Pakistan, Nepal, Sri Lanka ve Endonezya gibi ülkelerde yapılmaktadır.
Basmati Pirincin Kalori ve Besin Değerleri Nedir?
Hem kahverengi hem de beyaz çeşitleri bulunan basmati pirinç besin değeri yüksek, glisemik indeksi diğer pirinçlere kıyasla daha düşük bir türdür. Bir bardak pişmiş basmati pirinç kalori miktarı 210 dur. Yine aynı oranda basmati pirinç 4 gram protein, 0,5 gram yağ, 46 gram karbonhidrat ve 0,7 gram lif içerir.
Basmati Pirinç Neden Tercih Edilir?
Basmati pirinç ve normal pirinç farkı pişme sürecinde ve tadım aşamalarında açıkça ortaya çıkar. Özellikle baskın aroması ve hoş kokusu nedeniyle tercih edilir. Geleneksel Hint mutfağı ve Güney Asya mutfağından hoşlananların sıkça tercih ettiği bu pirinç yağ ve kolesterol oranı düşük olduğu için de tercih edilir.
Basmati Pirincin Faydası Var Mıdır?
Basmati pirinç faydaları bilinen bir besin kaynağı olarak yüzyıllardır tüketilmektedir. Diyabet ve kronik hastalıklara bağlı olarak özel bir beslenme programı uygulayan kişilerin, tüketilecek miktara karar verirken doktor tavsiyesi almaları daha sağlıklı olacaktır. Diyet yapanların sıkça tercih ettiği bu yiyeceğin faydalarına gelin birlikte göz atalım:
- Antioksidanlar Bakımından Zengindir
- İçinde Birçok Mineral Bulunur
- Glutensiz Beslenenler İçin İyi Bir Alternatiftir
- B Vitamini Deposudur
- Kalp Sağlığını Destekler
Hücreleri korunmasına yardımcı olan antioksidanlar basmati pirinçte bolca bulunur.
Bağışıklığı destekleyen çinko, kasların ve sinirlerin onarılmasına destek olan magnezyum, kırmızı kan hücrelerini artıran demir, kemik ve diş sağlığını destekleyen fosfor basmati pirincin içinde yer alan minerallerdendir.
Basmati pirinç gluten intoleransı, gluten alerjisi, çölyak gibi durumlarda beslenme programına dahil edilebilecek besleyici ve doyurucu bir alternatiftir. Çölyak gibi hassas hastalıklarda, satın alınan ürünün glutenli başka ürünlerle temas edip etmediğini anlayabilmek için, ambalajın üzeri dikkatlice okunmalıdır.
B1 (Tiamin), B 6 ve Folat beyin sağlığını korumaya yardımcı olur.
Doymuş yağ ve kolesterol oranı düşük olduğundan kalp sağlığını destekler. Ayrıca kalori oranı düşük olduğundan kilo vermek için de idealdir.
Basmati Pirinç Nasıl Pişirilir?
Basmati pirinç nasıl pişirilir, beslenme programına bu yiyeceği eklemek isteyenlerin en merak ettiği sorudur. Basmati pirinç düşük nişasta oranı nedeniyle, pişirilmeden önce yağda kavrulmaya ya da uzun süre suda bekletilmeye ihtiyaç duymaz. Eğer kavurma gibi bir ön pişirme aşamasından geçirilecekse, nazik bir şekilde hareket edilmelidir. Genellikle 1 bardak basmati pirinç için 2 bardak kadar su kullanılır. Yine de kullanılacak pirinç türüne göre su oranı değişebileceğinden satın alınan ürünün üzerinde tavsiye edilen miktarı göz önünde bulundurmak faydalı olacaktır.
Basmati Pirinç Nasıl Tüketilir?
Sıcak suyun içinde haşlanarak ya da klasik demleme yöntemiyle pişirilen basmati pirinç, genellikle pilav ve salata şeklinde tüketilir. Klasik pirinç türlerine göre daha aromatik bir yapısı vardır. Etnik mutfakların gözdesi olan basmati pirinç pilavı yıldız anason, köri, zerdeçal, tereyağı, tuz ekleyerek daha lezzetli hale getirilebilir.
Basmati Pirinç Yıkanır Mı?
Normal pirinç ve basmati pirinç farkı en çok ön hazırlık aşamasında ortaya çıkar. Normal pirinç türleri sıcak ya da soğuk suda saatlerce bekletilebilirken, basmati de bu tür bir ön pişirme işlemi uygulanması yapmaya gerek yoktur. Pirinç türüne göre soğuk su altında nişastası akıtılarak ya da en fazla on beş dakika ile yarım saat arası değişen sürelerde suda bekletilerek kullanılabilir.
Sana’nın eşsiz mutfağında hem etnik tarifleri hem de modern alternatifleri bulabilirsiniz. Sayfayı inceleyerek Özbek pilavından diyeti destekleyecek kalorisi düşük tariflere pek çok reçeteyi faydalı bilgiler ve püf noktaları eşliğinde birebir ölçülerle uygulayabilirsiniz. Birbirinden özel yemekler için Sana tarifler sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
https://www.onlymyhealth.com/health-benefits-of-eating-basmati-rice-1692194129
https://pharmeasy.in/blog/is-basmati-rice-healthy-a-comprehensive-nutritional-analysis/#:~:text=It%20is%20lower%20in%20calories,in%20some%20basmati%20rice%20types.
https://en.wikipedia.org/wiki/Basmati
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-basmati-rice
https://www.healthifyme.com/blog/basmati-rice-for-weight-loss/