use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Zencefil

Endonezya, Hindistan, Çin, Nijerya gibi ülkelerde yetiştirilen zencefil, Zingiberaceae ailesinden gelen keskin bir baharattır. Dünyada en popüler aroma verici tatlardan biri olan zencefil, antik çağlardan bu yana hem bedeni şifalandırmak hem de yemekleri lezzetlendirmek için tercih edilmektedir. Bu güçlü baharat Çin tıbbından Roma uygarlığına, Hint mutfağından geleneksel Osmanlı mutfağına kadar geniş bir alanda kendine yer bulmuştur. Ferahlatıcı aroması nedeniyle esansiyel yağ ve parfüm yapımında da kullanılan zencefil doğu mutfağında daha çok taze olarak tüketilirken Avrupa’da genellikle toz şeklinde tüketilir.
Zaman zaman iyileştirici vasfıyla zaman zaman da zengin aroması ve eşsiz tadıyla öne çıkan zencefil hangi hastalıklara iyi gelir, içindeki vitaminler nelerdir, ballı zencefil ve toz zencefil nasıl tüketilir, zencefil nasıl kullanılır sorularını gelin bu yazımızda birlikte cevaplayalım.

Zencefilde Bulunan Vitaminler Nelerdir?

Zencefil

Mide bulantısından soğuk algınlığına birçok hastalıkta takviye kuvvet olarak kullanılan zencefil, vitamin bakımından da oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. İçeriğinde kalsiyum, fosfor, demir, potasyum gibi mineraller; A, B3, B6, C ve K vitaminleri bulunmaktadır.

Zencefilin Faydaları Nelerdir?

Kadim uygarlıkların iyileştirici etkisinden faydalandıkları zencefil, Hint tıbbında genellikle sindirimle ilgili sorunlarını çözmek, dolaşımı artırmak için kullanılmıştır. Günümüzde soğuk algınlığı, mide bulantısı, eklem ağrıları gibi durumlarda kullanılan bu lezzetli baharat, antioksidan ve antimikrobiyal özellikleriyle de ön plana çıkar. Hastalıkları önlemek için kullanılan zencefil faydaları saymakla bitmeyecek önemli bir yan besindir. Zencefilin içinde yer alan gingerol, paradol gibi bileşikler bazı hastalıkların etkilerini hafifletmeye yardımcı olmaktadır.

Zencefilin faydaları nedir sorusunun cevabı için yazıyı okumaya devam edebilirsiniz:  

  • Zencefil kusmayı önlemek için yüzyıllardır kullanılmaktadır. Etkili olduğu kusma ve bulantı durumlarından biri hamilelikle bağlantılıdır. Gebelik döneminde sıkça rastlanan bulantı durumunu baskılamak için zencefil kullanılabilir. Tabii ki kullanılacak miktara, zencefilin hangi çeşidinin kullanılacağına ya da zencefilin gebelik dönemindeki beslenme programına dahil edilip edilmeyeceğine mutlaka doktor karar vermelidir. Etkili olduğu bir diğer bulantı çeşidi de Halk arasında “araba tutması” diye tanımlanan “yol tutması” durumudur. Bulantıya neden olan yol tutmasının etkileri zencefil sayesinde azaltılabilir.
  • Soğuk algınlığı tedavisinde ya da grip, boğaz ağrısı gibi durumlarda güçlü bir destekleyicidir. Zencefil faydaları kadar lezzetiyle de ön plana çıkar. Ihlamur, tarçın gibi baharatlarla limon, elma gibi vitamin deposu meyvelerle lezzetlendirilerek çay şeklinde demlenebilir. Zencefil limon faydaları bilinen bir çay olarak soğuk algınlığı durumunda tüketilebilir. Balgam söktürücü özelliği nedeniyle bu baharat genellikle kışın daha çok tüketilir.
  • Önemli bir antiemflamatuar olan zencefil, artrit, eklem ağrısı gibi rahatsızlıkların zorlayıcı etkilerini azaltır.
  • Saç diplerine yapılan zencefilli masaj, saçın köklerini güçlendirip parlak bir görünüm verir.
  • Adet öncesi dönemlerde yaşanan gerginlik, yorgunluk, sinirlilik gibi semptomları hafifletmeye yardımcı olur.
  • Dolaşımı destekleyip kalp sağlığının korunmasına katkıda bulunur ve kolesterol düzeyini dengelemeye destek olur.
  • Vücudun toksinlerden arındırılmasına katkı sağlar.
  • Hazımsızlık ya da ağrı gibi mide ile ilgili sorunların giderilmesinde güçlü bir destekleyicidir.
  • Doktor kontrolünde olmak şartıyla, kemoterapi sonrası yaşanan bulantıyı azaltmak için kullanılabilir.

Zencefil Ne Zaman Tüketilebilir?

Zencefil

Asya mutfağının en popüler baharatlarından olan zencefil, kışın soğuk algınlığını önlemek için kullanılır. Dozunda ve kararında kullanıldığında koruyucu yönüyle sağlıklı kalmaya yardımcı olan bu baharat hem sağlığımızı korumak hem de lezzetli yemekler pişirmek için idealdir. Özellikle bağışıklığı desteklemek için mevsim geçişlerinde, stres ve yorgunluğu azaltmak için yoğun iş günlerinde ya da lezzetli yemekler hazırlarken mutfağınızda zencefil kullanabiliriz.

Zencefil Nasıl Tüketilebilir?

Zencefil

Zencefil genellikle taze kök, kuru kök ya da öğütülmüş olarak kullanılır. Aynı zamanda yağı, şekerlemesi, suyu ve çayı da yaygın bir biçimde tüketilmektedir. Toz zencefil faydaları bilinen, aroması güçlü bir baharat olarak öksürüğü azaltmak için kullanılır. Taze zencefil ise faydaları kadar lezzetiyle de bilinen keskin, aroması güçlü bir yan besindir. Taze zencefil çorba, tatlı, salataları lezzetlendirir. Çay şeklinde de tüketilen bu lezzetli kök, özellikle kış aylarının vazgeçilmezidir.

Asya’dan yola çıkıp dünyanın dört bir tarafına yayılan zencefil, kurabiyelerden sıcak içeceklere, et yemeklerinden tartlara farklı tariflere tat katacak eşsiz bir baharat. Sana’nın tarifler sayfasında yer alan zencefilli tarifler ile bu özel baharatı yemek rutininize dahil edip eşsiz bir lezzet yolculuğuna çıkabilirsiniz.

kaynakça:

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1600651

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/776321

https://acikbilim.yok.gov.tr/bitstream/handle/20.500.12812/143025/yokAcikBilim_10226698.pdf?sequence=-1&isAllowed=y

https://tr.wikipedia.org/wiki/Zencefil