Kadim Anadolu’nun mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan ceviz, aslında sert kabuklu bir meyve türü olarak kabul edilir. Dünyanın birçok farklı bölgesinde yetiştirilebilen ceviz, günümüzde fonksiyonel beslenmenin de önemli bir parçası. Antik Yunan, Roma gibi medeniyetlerde bereketi; Çin'de zenginliği sembolize eden bu besin geçmişten bu yana hem tatlı yapımında hem tuzlu yemeklerde hem de geleneksel tıpta koruyucu ve iyileştirici bir takviye olarak kullanılmaya devam etmektedir. Özellikle kolesterol kontrolünü ve kalp sağlığını destekleyici olarak kullanılan ceviz faydaları kadar lezzetli oluşuyla da öne çıkar.
Türk mutfağında en çok tüketilen kuruyemişlerden olan ceviz nasıl tüketilmelidir ve faydaları nelerdir, gelin birlikte göz atalım.
Ceviz Hangi Vitaminleri İçerir?
Ceviz besin değeri nedeniyle özellikle gelişme çağındaki alerjik reaksiyon göstermeyen çocukların beslenme programına sıkça dahil edilen lezzetli bir besindir. Bunun en büyük nedenlerinden biri kemik sağlığını destekleyici kalsiyum, magnezyum, fosfor gibi mineraller bakımından zengin oluşudur. Ceviz hem Omega 3, Omega 6 gibi çoklu doymamış yağ asitlerini hem de tekli doymamış yağları da içerir. Özellikle ceviz içi bağışıklık sistemini güçlendirici vitaminler bakımından da zengindir. İçinde A, E, B1, B2, C vitamini ve folik asit bulunur.
Cevizin Bilinen Faydaları Nelerdir?
Ceviz modern çağımızda sağlığı korumaya destek olaması nedeniyle beslenme rutinimizde önemli bir yer tutar. Ceviz yağı, ceviz suyu gibi cevizin çeşitli formları da en az geleneksel kabuklu ceviz kadar faydalıdır. Ceviz kadar ceviz yağının faydaları da fonksiyonel beslenme ve sağlıklı yaşam gibi konularla ilgilenenler tarafından bilinmektedir. Hem cilt sağlığı hem de lezzeti sayesinde mutfaklarımızdan eksik etmediğimiz ceviz hakkında daha fazla bilgi vermeden önce, listelediğimiz tüm hastalıkların mutlaka doktor kontrolüyle teşhis edilmesi gerektiğini tekrar hatırlatıp, lezzetiyle dünya mutfağında da özel bir yere sahip olan cevizin faydaları nelerdir, sorusunun detaylarına geçelim.
-
Kalp Sağlığını Korumaya Destek Olur
Aslında en çok bilinen özelliklerinden biri, kolesterol dengeleyici özelliğidir. İçindeki yağ asitleri kolesterolü iyileştirmeye destek olur; bu özelliği kalp sağlığının korunmasına da katkı sağlar.
-
Kan Şekerini Düşürür
Özellikle ceviz yaprağını faydaları deyince aklımıza ilk gelen şeylerden biri kan şekeri dengesidir. C vitamini deposu olan ceviz yaprağı aynı zamanda iştahsızlık, kabızlık, terleme problemleri gibi sorunların iyileştirilmesine destek olur.
-
Beyin Sağlığını Güçlendirmeye Yardımcı Olur
Şekli insan beynine oldukça benzeyen bu besin, içindeki zengin Omega 3 ve yağ asitleri sayesinde beyin sağlığının iyileştirilmesine ve hafızanın güçlendirilmesine yardımcı olur.
-
Solunum Yolu Problemlerine İyi Gelir
Ceviz zarının faydaları arasında öne çıkan öksürüğü azaltma özelliği özellikle bronşit, grip, soğuk algınlığı gibi durumlarda bu besine yönelmemize neden olur. Çay şeklinde tüketilebilen ceviz zarı kış aylarının kurtarıcısıdır.
-
Saç ve Cilt Güzelliği İçin Eşsiz Bir Kaynaktır
Besleyici özelliği dışında farklı kullanım alanları vardır. Ceviz suyunun faydaları saç ve cilt sağlığı ile ilgili doğal yöntemler arayanlar tarafından bilinmektedir. Ceviz suyu saçlara parlak bir görünüm kazandırır. Ayrıca ceviz kabuğu suyu faydaları kadar işlevsel yönüyle de öne çıkar. Bu su yardımıyla saç dökülmesini yavaşlatabilirsiniz. Ceviz kabuğunun faydaları arasında en bilinenlerden biri ise stresi dengeleme özelliğidir.
Ceviz Satın Alınırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Eğer kabuklu ceviz satın alacaksak öncelikle kabuğunun çatlak ya da çürük olmamasına dikkat etmeliyiz. Ceviz içi satın alırken, dış yüzeyinin pürüzsüz, parlak ve sertliğini kaybetmemiş olanlardan seçmeliyiz. Ayrıca aromasını kaybetmemiş olması, taze olduğunu da gösterir. Paketli olarak satın aldığımız cevizlerin üzerindeki son kullanma tarihi mutlaka kontrol edilmelidir.
Ceviz Ne Kadar Tüketilmelidir?
Sağlıklı bir yetişkin günlük beslenme rutininde bir avuç kadar ceviz tüketebilir. Alerjik bir bünyeye sahip olanların ceviz tüketmeden önce doktora danışması faydalı olacaktır. Bir ceviz ortalama 40-45 kalori olarak hesaplanır. Diyet ve kilo kontrolü gibi durumlarda, cevizden almanız gereken kalori oranına karar vermek için uzman görüşüne başvurabilirsiniz.
Ceviz Hangi Koşullarda Saklanmalıdır?
Cevizi bozulmadan muhafaza edebilmek için kuru ve serin bir yerde saklayabilirsiniz. Daha uzun süre saklayabilmek için derin dondurucuda porsiyonlara bölerek saklayabilirsiniz.
Ceviz Bozulur Mu?
Ceviz oldukça dayanıklı bir besindir. Doğru koşullarda sakladığınızda tazeliğini uzun zaman korur. Ancak uzun süre güneşli ya da nemli ortamlarda bekletilirse bozulabilir.
Ceviz Nasıl Tüketilmelidir?
Özellikle kuruyemiş şeklinde yaygın olarak tüketilen ceviz, kahvaltılarda, diyet yaparken ara öğünlerde ya da salataların içine konarak tüketilebilir. Ülkemizde baklava, kadayıf gibi geleneksel tatlılar ceviz kullanılarak yapılır. Kabak tatlısı, ayva tatlısı, helva gibi tatlıların üzerine serpilerek tüketilen ceviz içli köfte, muhammara, erişte, haydari gibi tuzlu yemekleri de lezzetlendirir.
Ceviz belki de tatlılara en çok yakışan kuruyemiş türüdür. Özellikle yerel tatlımızda sıkça kullanılır. Cevizli tarifler arasında belki de en lezzetlisi sayılan cevizli baklava yaparken Sana mutfağını mutlaka ziyaret etmelisiniz. Geleneksel baklavanın püf noktalarını uygularken, hamur açmanın incelikleri ile ilgili faydalı bilgiler edinebilirsiniz.
Kaynakça:
chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/39637#:~:text=Ceviz%20i%C3%A7i%20bile%C5%9Fiminde%20ya%C4%9Fda%20%C3%A7%C3%B6z%C3%BCnen,mag%2D%20nezyum%20ve%20fosfor%20bulunmaktad%C4%B1r.#46340]-39637.pdf
https://www.ceviztrakya.com/do%C4%9Fal-enerji-deposu-ve-ba%C4%9F%C4%B1%C5%9F%C4%B1kl%C4%B1k-g%C3%BC%C3%A7lendirici-ceviz-suyu
https://www.health.com/nutrition/walnut-benefits
chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://arastirma.tarimorman.gov.tr/bmae/Belgeler/Kitap/a4-Ceviz%20kitap%20metin,%2017.03.2015.pdf