Ülkemizde helva ve humus denince ilk akla gelen malzeme olan tahin hem geleneksel hem de güncel tariflerde sıkça kullanılan bir tattır. Kurabiyeden salata sosuna birçok yemeğin lezzetini artıran bu besin Ortadoğu, Asya ve Akdeniz mutfağının en özel gıdalardan biri olarak kabul edilir.
Cilt sağlığından kalp sağlığına birçok faydası bulunan tahin, besin değeri bakımından da oldukça zengindir. Peki, lezzetinin yanı sıra antioksidan özelliği de öne çıkan tahin hangi mineralleri içerir? Tahinin faydaları ve zararları nelerdir gelin birlikte inceleyelim.
Tahin Nasıl Yapılır?
Tahinin ana maddesi güçlü bir protein kaynağı olan susamdır. Daha çok Asya ve Afrika ülkelerinde yetiştirilen susam, tahine dönüşmeden önce çeşitli aşamalardan geçer. Bu aşamaların ilki temizlenme aşamasıdır. Susamlar önce yabancı maddelerden arındırılmak için tuzlu suda bekletilir. Daha sonra kabukları temizlenir. Yıkanarak tuzundan arındırılır ve kavrulup öğütüldükten sonra ezilerek macun kıvamına getirilir.
Tahin Hangi Mineralleri İçerir?
Bir yemek kaşığında (15 gram) yani ortalama 89 gram protein bulunan tahin, içerdiği vitamin ve minerallerle sıkı bir beslenme programına katkıda bulunur. İçerdiği karbonhidrat, yağ ve protein sayesinde, özellikle gelişme çağındaki çocuklar için güçlü bir enerji kaynağıdır. Tahinin içindeki mineraller şunlardır:
- Bakır
- Selenyum
- Çinko
- Kalsiyum
- Fosfor
- Demir
- Kalsiyum
- Potasyum
Ayrıca doymamış yağ oranı oldukça yüksek olan tahin, bolca B vitamini, Omega 3 ve Omega 6 içerir.
Tahinin Faydaları Nelerdir?
Anadolu mutfağının vazgeçilmez ürünlerinden biri olan tahinin faydaları saymakla bitmez. Özellikle yoğun antrenman temposu olan sporcuların ve bedensel enerji gerektiren işlerde çalışanların sofralarında baş köşede yer alan tahinin faydaları nelerdir gelin birlikte göz atalım:
- Omega 3 ve Omega 6 gibi sinir dokularının gelişimini destekleyen yağ asitleri, beyin sağlığını destekleyici etkiye sahiptir. Tahinin içinde bolca bulunan bu yağ asitleri hafızanın güçlenmesine katkı sağlar
- Bakır bakımından zengindir. Bu özelliği vücuttaki demir emiliminin kolaylaştırır.
- Bakır mineralinin yoğunluğu ağrıyı hafifletmeye de katkı sunar.
- Bağışıklık güçlendirici etkisiyle öne çıkan Selenyum içeriği, enfeksiyonun eşlik ettiği hastalıklardan korunurken yardımcı olur.
- Tahin, kemik sağlığına destek olan kalsiyum, fosfor ve bakır bakımından zengindir. Eklem ağrılarının giderilmesi, kasların güçlendirilmesi gibi durumlarda önemli bir destek sağlar. Tahinin kadınlara faydası özellikle menopoz döneminde oldukça fazladır. Kalsiyum içeriği bu dönemdeki kemik erimeleri sorunları çözerken katkı sağlayabilir.
- Tahinin cilde faydaları da oldukça fazladır. Antioksidan özelliği sağlıklı cilt yapısını destekler. Ayrıca protein içeriği sayesinde saçlar ve saç kökleri daha sağlıklı hale gelir.
- Tahinin faydaları mideye iyi gelir mi gibi sorular geçmişte geleneksel tıbbın da merak ettiği sorular arasında yer almıştır. Tahinin mideye faydaları ve sindirim sistemini destekleyici özellikleri yüzlerce yıldır bilinmektedir. Kadim uygarlıklarda özellikle kabızlık önleyici olarak kullanılmıştır
Tahin Ne Kadar Tüketilmelidir?
Sağlıklı bir beslenme programı için tavsiye edilen miktar 1-2 yemek kaşığı kadardır. Tüketilecek miktara olası alerjik reaksiyonlar, diyet gibi özel durumlar göz önünde bulundurarak doktor tavsiyesi doğrultusunda karar vermek daha sağlıklı olacaktır.
Tahinin Zararı Var Mıdır?
Tahin kalorisi yüksek bir besin olduğundan aşırı tüketimi kilo problemine neden olabilir. Ayrıca susam alerjisi olanların bu besini mutlaka doktor kararıyla beslenme programlarına almaları gerekir.
Türk mutfağının baş tacı tahin, tuzsuz bir yiyecek olduğundan hem tatlılarla hem tuzlarla mükemmel uyum sağlar. Zeytinyağı ve baharatlarla karıştırılıp salata sosu olarak da kullanılan tahinle yapabileceğiniz birçok lezzetli tarif bulunmaktadır. Birbirinden faydalı bilgiler bulabileceğiniz Sana’nın özel tariflerinden tahinli beğendili vişne kebabı tahinin aromasıyla Sana’nın eşsiz lezzetinin birleştiği özel bir yemektir. Bu özel tarifle iftar sofralarından kalabalık aile yemeklerine birçok ziyafeti şenlendirebilirsiniz.
Kaynakça:
https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/79423