use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Hurma Nedir Faydalari

Hurma (Phoenix dactylifera) yaygın olarak tropikal ve subtropikal bölgelerde yetişen, meyvesi oldukça lezzetli çiçekli bir bitki türüdür. Hurma ağacının boyu 30 metreye kadar ulaşabilir. Müslüman geleneğinde özel bir yere sahip olan hurmanın kökeni kesin olarak bilinmemekle birlikte, MÖ. 4000 yıllarında Mısır ve Mezopotamya arasındaki verimli topraklarda yetiştirildiği tahmin ediliyor.  

Yakın zamana kadar üretiminin büyük bölümü Arabistan, Irak, İran’da yapılan bu meyve Kuzey Afrika ülkelerinde ve Kaliforniya, Florida, Arizona’da da yetiştirilmektedir. Hem dini bir sembol hem de güçlü bir besin kaynağı olan hurma, yetiştirilmesi yoğun bir çaba ve sabır gerektiren bir türdür. Ortalama 7-9 yıllık bir dönemin sonunda meyveleri toplanabilecek hale gelir.  

B vitamini deposu ve kalp dostu olmasının yanında lezzetiyle de sofralarda baş tacı ettiğimiz hurmanın faydaları nelerdir, nasıl tüketilir? Hurmadan üretilen hurma çekirdeğinin faydaları nelerdir, hurma poleni faydaları nelerdir ve hurmayı ne kadar tüketmeliyiz sorularını gelin birlikte cevaplayalım.

Hurmanın Faydaları Nelerdir? 

Hurma Nedir Faydalari

Hurma faydaları yüzyıllardır bilinen fonksiyonel bir yiyecektir. Lifli yapısı, antioksidan özelliği ve içindeki vitaminler onun en belirgin özelliğidir. Ancak alerjik reaksiyon riski taşıyanların, diyabet hastalarının ve özellikle de meyve alerjisi bulunanların hurma tüketmeden önce mutlaka doktora danışmaları gerekir. Birçok hastalığa iyi geldiği bilinen hurma hakkında daha fazla bilgi vermeden önce, listelediğimiz tüm hastalıkların mutlaka doktor kontrolüyle teşhis edilmesi gerektiğini tekrar hatırlatıp, lezzetiyle dünya mutfağında da özel bir yere sahip olan hurmanın faydaları nedir, bizi hangi hastalıklardan korur, sorusunun cevaplarını inceleyelim: 

  • Sindirim Sistemini İyileştirir

Lifli yapısı sayesinde kabızlık sorunun giderilmesine yardımcı olur. Bağırsak tembelliği yaşayanlar için ideal bir besindir. Hurma aynı zamanda probiyotik beslenme programına uygun bir yiyecektir.

  • Saç ve Cilt Sağlığını Korur

Tıpkı üzüm ve keçiboynuzu gibi hurma pekmezi faydaları da saymakla bitmez. ciltteki iltihaplanmayı azaltıp, bağırsak florasını düzenleyen hurma, saç ve cildin güzelleşip sağlıklı hale gelmesine katkıda bulunur.

  • Enerji verip güçlendirir
Hurmanın hem meyvesi hem de yan ürünleri enerji kaynağıdır. Hurmadan üretilen hurma özü faydaları nedeniyle özellikle çocukların beslenme programında önemli bir yer tutar. Doğal şekeri ve içindeki vitaminler onu iyi bir enerji kaynağı yapar.
  • Enfeksiyonlardan Korur
Demir, bakır, potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi mineraller ve A, B, C vitamini bakımından zengin bir yapıya sahip olan hurma enfeksiyona yakalanma riskini azaltır. 
  • Kemik Sağlığını Destekler
Selenyum, kalsiyum, magnezyum ve bakır mineralleri bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Kemiklerin gelişmesine katkıda bulunan minerallerden zengin bir yapıya sahip olan hurmai aynı zamanda menpoza ve yaşlılığa bağlı kemik erimesi dönemlerinde takviye güç olarak devreye girebilir. 
  • Kansızlık Problemlerine İyi Gelir
Hurma, demir içeriği oldukça yüksek bir meyvedir. 100 gram hurmada yaklaşık olarak 1 gram ile 3 gram arasında demir bulunur. Demir takviyesine ihtiyaç duyan hastalar, doktor kontrolünde olmak şartıyla, bu sorunu giderecek oranda hurmayı beslenme programlarına dahil edebilirler.
  • Vitamin İhtiyacını Karşılamaya Yardımcı Olur
Yoğun iş temposunda çalışanlar ve  gelişme çağındaki çocuklar vitaminli yiyeceklere gün içinde daha çok ihtiyaç duyarlar. Yoğun B ve C vitamini içeriğine sahip olan hurma günlük vitamin açığının kapatılmasına yardımcı olur.  

Hurma Nasıl Tüketilir? 

Hurma Nedir Faydalari

Lezzeti kadar yetiştirilme serüveni de binlerce yıl önceye dayanan hurma son yıllarda ortaya çıkan şekersiz beslenme akımının da etkisiyle yeniden keşfedildi. Dİyet yapanların sade olarak tükettiği hurma, kek ya da kurabiye yapımında, muhallebi ve çikolata yapımında mükemmel bir eşlikçi olarak yerini aldı.  

Hurma suyu konsantresi, hurma pekmezi, marmelat olarak tüketilmesinin yanında, pastacılıkta katkı maddesi olarak da kullanılır Ayrıca toz şeklinde kullanılan hurma çekirdeği ve hurma poleni de sağlığı destekleyen takviyeler olarak kullanılır.  

Hurma Ne Kadar Tüketilir 

Hurma Nedir Faydalari

Hurma tüketimi kişinin sağlık durumuna ve ihtiyacına göre belirlenir. Sağlıklı problemi yaşamayan kişiler günde 4 ya da 5 tane hurma tüketebilir. Emzirme, hamilelik, diyet gibi durumlarda, hurma beslenme programına dahil edilmeden önce mutlaka doktora danışılmalıdır.   

Sana mutfağı, geleneksel ya da modern sofralar kurarken, yemek yapmanın püf noktalarını da öğrenebileceğiniz birbirinden özel tarifleri sizler için hazırladı.  

Bu tariflerle hem faydalı bilgiler eşliğinde leziz yemekler pişirecek hem de misafirleriniz zevkle ağırlayabileceksiniz. Hurmanın en nefis halini bulabileceğiniz hurmalı tarçınlı mamul tarifi ve meyvelerle tatlandırlan birçok özel tarif için sayfamızı inceleyebilirsiniz.    

Kaynakça:

https://pharmeasy.in/blog/20-health-benefits-of-dates-and-date-recipes/ 

chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/108004 

https://foodandnutrition.org/from-the-magazine/dates-an-ancient-fruit-rediscovered/#:~:text=Although%20their%20exact%20origin%20is,North%20Africa%20west%20to%20Morocco. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Date_palm