Hurma (Phoenix dactylifera) yaygın olarak tropikal ve subtropikal bölgelerde yetişen, meyvesi oldukça lezzetli çiçekli bir bitki türüdür. Hurma ağacının boyu 30 metreye kadar ulaşabilir. Müslüman geleneğinde özel bir yere sahip olan hurmanın kökeni kesin olarak bilinmemekle birlikte, MÖ. 4000 yıllarında Mısır ve Mezopotamya arasındaki verimli topraklarda yetiştirildiği tahmin ediliyor.
Yakın zamana kadar üretiminin büyük bölümü Arabistan, Irak, İran’da yapılan bu meyve Kuzey Afrika ülkelerinde ve Kaliforniya, Florida, Arizona’da da yetiştirilmektedir. Hem dini bir sembol hem de güçlü bir besin kaynağı olan hurma, yetiştirilmesi yoğun bir çaba ve sabır gerektiren bir türdür. Ortalama 7-9 yıllık bir dönemin sonunda meyveleri toplanabilecek hale gelir.
B vitamini deposu ve kalp dostu olmasının yanında lezzetiyle de sofralarda baş tacı ettiğimiz hurmanın faydaları nelerdir, nasıl tüketilir? Hurmadan üretilen hurma çekirdeğinin faydaları nelerdir, hurma poleni faydaları nelerdir ve hurmayı ne kadar tüketmeliyiz sorularını gelin birlikte cevaplayalım.
Hurmanın Faydaları Nelerdir?
Hurma faydaları yüzyıllardır bilinen fonksiyonel bir yiyecektir. Lifli yapısı, antioksidan özelliği ve içindeki vitaminler onun en belirgin özelliğidir. Ancak alerjik reaksiyon riski taşıyanların, diyabet hastalarının ve özellikle de meyve alerjisi bulunanların hurma tüketmeden önce mutlaka doktora danışmaları gerekir. Birçok hastalığa iyi geldiği bilinen hurma hakkında daha fazla bilgi vermeden önce, listelediğimiz tüm hastalıkların mutlaka doktor kontrolüyle teşhis edilmesi gerektiğini tekrar hatırlatıp, lezzetiyle dünya mutfağında da özel bir yere sahip olan hurmanın faydaları nedir, bizi hangi hastalıklardan korur, sorusunun cevaplarını inceleyelim:
- Sindirim Sistemini İyileştirir
Lifli yapısı sayesinde kabızlık sorunun giderilmesine yardımcı olur. Bağırsak tembelliği yaşayanlar için ideal bir besindir. Hurma aynı zamanda probiyotik beslenme programına uygun bir yiyecektir.
- Saç ve Cilt Sağlığını Korur
Tıpkı üzüm ve keçiboynuzu gibi hurma pekmezi faydaları da saymakla bitmez. ciltteki iltihaplanmayı azaltıp, bağırsak florasını düzenleyen hurma, saç ve cildin güzelleşip sağlıklı hale gelmesine katkıda bulunur.
- Enerji verip güçlendirir
- Enfeksiyonlardan Korur
- Kemik Sağlığını Destekler
- Kansızlık Problemlerine İyi Gelir
- Vitamin İhtiyacını Karşılamaya Yardımcı Olur
Hurma Nasıl Tüketilir?
Lezzeti kadar yetiştirilme serüveni de binlerce yıl önceye dayanan hurma son yıllarda ortaya çıkan şekersiz beslenme akımının da etkisiyle yeniden keşfedildi. Dİyet yapanların sade olarak tükettiği hurma, kek ya da kurabiye yapımında, muhallebi ve çikolata yapımında mükemmel bir eşlikçi olarak yerini aldı.
Hurma suyu konsantresi, hurma pekmezi, marmelat olarak tüketilmesinin yanında, pastacılıkta katkı maddesi olarak da kullanılır Ayrıca toz şeklinde kullanılan hurma çekirdeği ve hurma poleni de sağlığı destekleyen takviyeler olarak kullanılır.
Hurma Ne Kadar Tüketilir
Hurma tüketimi kişinin sağlık durumuna ve ihtiyacına göre belirlenir. Sağlıklı problemi yaşamayan kişiler günde 4 ya da 5 tane hurma tüketebilir. Emzirme, hamilelik, diyet gibi durumlarda, hurma beslenme programına dahil edilmeden önce mutlaka doktora danışılmalıdır.
Sana mutfağı, geleneksel ya da modern sofralar kurarken, yemek yapmanın püf noktalarını da öğrenebileceğiniz birbirinden özel tarifleri sizler için hazırladı.
Bu tariflerle hem faydalı bilgiler eşliğinde leziz yemekler pişirecek hem de misafirleriniz zevkle ağırlayabileceksiniz. Hurmanın en nefis halini bulabileceğiniz hurmalı tarçınlı mamul tarifi ve meyvelerle tatlandırlan birçok özel tarif için sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Kaynakça:
https://pharmeasy.in/blog/20-health-benefits-of-dates-and-date-recipes/
chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/108004
https://foodandnutrition.org/from-the-magazine/dates-an-ancient-fruit-rediscovered/#:~:text=Although%20their%20exact%20origin%20is,North%20Africa%20west%20to%20Morocco.
https://en.wikipedia.org/wiki/Date_palm