use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Margarin Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Piyasaya ilk kez sürüldüğü 1869 yılından bu yana, kullanımı hızla yaygınlaşarak, dünyanın dört bir tarafında popüler hale gelen margarin kimyager Hippolyte Mège-Mouriès tarafından üretilmiştir. Napolyon’un emriyle hazırlanan margarin, o yıllarda maliyeti oldukça yüksek olan tereyağına alternatif olarak hazırlanmış, özellikle fırında pişirilen hamur işlerinde; pilav, makarna gibi pratik yemeklerde sıkça kullanılmaya başlanmıştır. Amerika Birleşik Devletleri’nden Afrika’ya pek çok bölgede tüketilen margarin, ülkemizde özellikle tencere yemekleri, hamur işleri ve kahvaltı sofralarında tercih edilir.

Margarin Nedir?

Margarin nedir sorusunu yanıtlamadan önce, margarin neyden yapılır öğrenmek için, besin içeriğine şöyle bir göz atalım. Margarin, bitkisel yağlar tekli ve çoklu doymamış yağlardan ve doymuş yağlardan oluşur. Zeytinyağı, fındık yağı gibi meyve yağları tekli yağlar bakımından; ayçiçeği, mısırözü gibi tohum yağları da çoklu yağlar bakımından zengindir. Margarin, çeşitli bitkisel yağ türlerinin bir karışımıdır. Bu karışımın içinde süt proteinleri, bitkisel proteinler, vitaminler ve su yaygın olarak bulunabilir.

Margarin Nasıl Üretilir?

Margarin nasıl üretilir sorusunun cevabı zannedildiği kadar karmaşık değildir. Ev mutfaklarında bile çok basit bir şekilde hazırlanabilir. Yüksek miktarlarda ürünü hızlı ve kolay bir şekilde üretilebilmek için en son teknoloji kullanılmaktadır. Rafine edilen bitkisel yağlar, su, protein (bitkisel protein veya süt proteini), lesitin gibi diğer içeriklerle karıştırılır.

Margarin Bitkisel Bir Ürün Müdür?

Margarin katı formda olduğu için en sık merak edilen soru bu gıdanın bitkisel margarin olup olmadığıdır. Peki, bitkisel margarin nedir, margarinin içinde ne var, gelin kısaca bir hatırlayalım. Margarin bitkisel bazlı bir üründür. Türk Gıda Kodeksi’ne göre, içinde bitkisel yağlar bulunduğu için Bitkisel Margarin olarak adlandırılır. Genel olarak margarinin içinde su, yağ ve protein (bitkisel ve/veya süt proteini) bulunmaktadır. İçindeki yağlar tekli doymamış, çoklu doymamış, doymuş yağların bileşiminden oluşur. Ayçiçek yağı, hindistan cevizi yağı, kanola yağı, zeytinyağı, keten tohumu yağı, pamuk yağı ve palm yağları bitkisel yağlara örnek olarak sayılabilir. Ayrıca tamamen bitki bazlı beslenmek isteyen tüketiciler için süt içermeyen margarinler de bulunmaktadır.

Margarinde Yağ Oranı Önemli Midir?

Yağ oranı margarinin lezzetini etkileyen önemli bir faktördür ama bu ürünün lezzetli olması için tek kriter değildir. Kullanım amacına göre margarindeki yağ oranı %20 ile %100 (susuz margarin) arasında değişebilir. Ancak ülkemizde genel olarak yağ oranı %55 ile %80 arasında değişen margarinler bulunmaktadır. Örneğin hamur işi amaçlı kullanılacak bir üründe yağ oranı daha yüksekken, kahvaltılık ya da ekmeğe sürmek için kullanılacak bir üründe yağ oranı daha düşük olabilir.

Margarin Trans Yağ İçerir Mi?

Kötü kolesterolü yükseltip, iyi kolesterolü düşürerek kalp hastalığı gibi önemli hastalıkları tetikleyen trans yağ, son yılların en tartışmalı içeriklerinden. Yeni yağ modifikasyon teknolojileriyle uzun yıllardan beri trans yağ içermeyen margarinler üretilmektedir. 1990’ların başından itibaren Sana’nın da uygulamaya başladığı modifikasyon teknolojileri, margarinlerdeki trans yağ oranını %1’in altına çekmiştir. Bu oranın altında trans yağ içeren besinler etiketleme tebliğine göre “trans yağ içermez” olarak kabul görmektedir. Trans yağ olmayan ürünlerin üzerinde mutlaka “Trans yağ yoktur” yer almaktadır.

Margarin Diyette Tüketilebilir Mi?

Margarinle ilgili en merak edilen konulardan biri margarinin diyet yaparken tüketilip tüketilemeyeceği, diğeri ise margarinin kolesterol içerip içermediğidir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre yetişkin bir bireyin aldığı günlük enerjinin %20 ile 30’unun yağlardan karşılanması gerektiği ve doymuş yağlardan gelen enerjinin de %10’u geçmemesi gerektiği belirtilmiştir. Yani DSÖ’nun bu yönergelerine göre beslenme diyetinde doymuş yağ oranı yüksek olan hayvansal yağlar azaltılabilir. Ve bunu yerine doymuş yağ oranı daha düşük olan bitkisel yağlar tüketilebilir. Yağın tamamen devre dışı bırakıldığı ya da katı yağın tamamen yasak olduğu diyet türlerinde margarin yer almaz. Ayrıca süt, yumurta ve et ve tereyağı gibi hayvansal gıdalarda bulunan kolesterolün, bitkisel bazlı besinlerde olmadığını da söylemeliyiz. Türkiye’de üretilen bütün margarinler bitkisel bazlı olduğundan, margarinler kolesterol içermez.

Margarinin Ne Kadar Tüketilmesi Önerilir?

Sana bitkisel margarin Sana Ekmeküstü ve Sana Hamurişi ürünleriyle birbirinden lezzetli tarifler hazırlamak çok kolay. İlham veren Sana tarifler sayfasında, kadim Anadaolu’nun geleneksel lezzetlerinden günlük hayatın koşuşturmacası içinde pratik ve hızlı şekilde hazırlayabileceğiniz lezzetler bulacaksınız. Sana’nın zengin içeriğiyle çeşitlendilen yemeklere sadece bir tıkla kolayca ulaşabilirsiniz.

Kaynakça:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Margarin

https://www.sana.com.tr/faydali-bilgiler/margarin-nedir

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2008/05/20080517-5.htm

WHO updates guidelines on fats and carbohydrates