use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Silpat

Silpat nedir sorusunu yanıtlamadan önce, bu pişirme matını özellikle yoğun hayat temposunda mutfakta vakit kaybetmek istemeyenlerin konfor ve işlevsellik özelliği nedeniyle tercih ettiğini belirtmeliyiz. Tepsi yağlama ve detaylı temizlik gibi sorunları ortadan kaldıran silpat pratik bir yemek pişirme aracıdır. Yemek pişirme trendlerinde hızla öne çıkan bu ürün bir defadan fazla kullanıldığı için, kullan at ürünlere göre daha popüler hale gelmiştir. Özellikle kurabiye, tart ve mini kek gibi hamur işleri için ideal bir fırın matı olan silpat nedir nasıl kullanılır, silpat ne işe yarar gibi merak edilen soruların yanıtlarını öğrenmek için yazının devamını okuyabilirsiniz.

Silpat Nedir? Neyden Üretilmiştir? 

Silpat

Fransız fırıncı Guy Demarle’ın 1965 yılında profesyonel pastacılık ve fırıncılık endüstrisinde kullanmaya başlamasıyla popüler hale gelen Silpat fırında pişen yemekler için tasarlanmış, yiyeceklerin yüzeye yapışmadan pişmesini sağlayan bir mattır.  Silpat pişirme matı silikon ve fiberglastan yapılmıştır. Sadece sabun ve su yardımıyla kolayca silinip yıkanabilen bu matlar, defalarca kullanılabildiği için mutfak endüstrisinde diğer pişrme aparatlarına karşı güçlü bir alternatif olarak öne çıkmıştır.

Silpat Neden Kullanılır? 

Silpat

Pişirme kağıtlarına alternetif olarak üretilen Silpat profesyonel mutfaklarda tasarruf amaçlı kullanılır. Atık malzeme yığılmasının önüne geçen silpat, tepsi ve fırın kaplarını temizlemek için ekstra deterjan kullanımının da önüne geçer.  Yapışmaz özelliği nedeniyle tercih edilen bu mat, mamur işleri dışında pasta dekoru hazırlamak için de idealdir. Aynı zamanda fırında hazırlanan ev yapımı cips, kraker atıştırmalıklar ya da kış için hazırladığımız domates, biber gibi sebzeleri kurutmak için de silpat kullanılabilir. 

Silpat Nasıl Kullanılır? 

Silpat

Silpat fırın tepsisi ya da pişirme levhasına yerleştirilerek kullanılır. Kullanım aralığı -40 ile +280 derece arasındadır. Silpat sayesinde pişirme sırasında kullandığınız tepsiyi yağlamak ya da yıkamak zorunda kalmazsınız. Isıyı eşit dağıtma özelliği sayesinde, dengeli bir yemek pişirme deneyimi sunar. Aynı mikrodalga fırının zeminine yerleştirilerek tabak olarak da kullanılabilir. Dayanıklı bir yapıya sahip olmasına rağmen ateşle doğrudan temas ettirilmemelidir.  

Silpat Sağlıklı mıdır? 

Silpat

Klasik fırın gereçleri kullananların en merak ettiği sorulardan biri silpat sağlıklı mı sorusudur. Silikon malzeme kullanılarak yapıldığı için kullanıcılara silpat zararlı mı diye düşünmüştür ama yüksek kaliteli malzemeden üretilen silpat FDA onaylıdır ve sağlığa zararlı herhangi bir madde içermediği için güvenlidir.

Silpatın Kullanım Alanları Nelerdir? 

Silpat

Hem profesyonel aşçıların hem de mutfakta zaman geçirmeyi sevenlerin tercih ettiği bu pişirme matı, restoran mutfaklarında, pastanelerde ya da evlerin mutfaklarında rahatlıkla kullanılabilir. Dengeli pişirme özelliği sayesinde büyük beğeni toplayan silpat, yiyecekleri dondurularak hazırlanan yiyecekler için de iyi bir alternatiftir. Çikolata, şekerleme, tuil yaparken bu gereçler oldukça efektiftir.  

Silpat Pişirme Matı Yıkanabilir mi? Nasıl Temizlenir?

Bulaşık makinasında da yıkayabileceğiniz Silpatı sünger, bulaşık deterjanı ve sıcak su yardımıyla kolayca temizlenebilrsiniz.  

Sana’nın ilham veren tarifler sayfasını inceleyerek hem fırında hem de ocakta pişrebileceğiniz birbirinden özel lezzetleri keşfedebilirsiniz. Yemek pişirmenin incelikleri hakkında faydalı bilgiler sunan Sana mutfaktaki en enfes dostunuz.