Kahvaltılık kızarmış ekmeklerden ince hamur işlerine kadar çok yönlü bir mutfak malzemesi olan margarin bitkisel yağlardan yapılır ve sıklıkla vitaminlerle zenginleştirilir. Çeşitli tariflerde öne çıkan bu özel tat günlük öğünlerde kızarmış ekmek, kek ve hatta sıcak sebzelerin üzerine sürmek için bile çok kullanışlıdır. Buzdolabından çıkardığınız anda bile sürülebilir kıvamı, özellikle sabah kahvaltılarını ayrıcalıklı kılar. Birçok farklı tarifte tereyağı yerine margarin kullanılabilir. Kullandığınız margarin türüne göre farklı tarifleri deneyebilirsiniz. Kek, kurabiye ve börekler için özel üretilmiş olanları kullanabilir, tava veya sotelemede klasik olan margarini tercih edebilirsiniz. Bazı az yağlı margarinlerin daha yüksek su içeriğine sahip olduğunu tekrar hatırlatma fayda var. Bu bileşen, tariflerinizde biraz farklılık yapabileceğiniz anlamına gelir. En iyi doku ve tadı elde etmek için klasik margarini tercih edebilirsiniz. Yüksek dumanlanma noktasına sahip margarin nedir sorusunu da şöyle yanıtlamak gerekir: Bu tip margarinler yemeğin eşit şekilde pişmesini sağlayan ve yanmasını engelleyen, özel formülasyonlardır.
Margarin Hangi Tariflerde Kullanılabilir?
Margarini birçok farklı tarifte kullanmanız mümkün. Bu tarifleri pişirme ve diğerleri olarak iki ayrı uygulama şekliyle ele alabilirsiniz. Margarinle kullanılabilecek genel tarifler şöyle:
Pişirme söz konusu olduğunda kek, kurabiye ve pastalar için margarin birebirdir. Çoğu unlu mamulde margarin genellikle 1:1 oranında tereyağ ile değiştirilebilir. İnce margarinlerle krema yapabilirsiniz. Kıyır kıyır üst ve yumuşak dolgular oluşturmak için börek ve turtaları da margarinle pişirebilirsiniz. Margarin farklı çeşitteki ekmeklere de nem ve zengin aroma katar.
Pişirme haricindeki uygulama alanlarında öncelik klasik kullanımdır. Kızarmış ekmek, simit veya krakerlerin üzerine margarin sürerek deneyebilirsiniz. Soteleme, omlet veya tavada sebze için de margarinler idealdir. Patates püresi veya soslara da ekstra krem dokusu eklemek için bir miktar margarin ekleyebilirsiniz.
Margarin Oda Sıcaklığına Nasıl Getirilir?
Margarin oda sıcaklığına nasıl getirilir öğrenmek ister misiniz? Bunun için sırasıyla uygulanması gereken bir yöntem var. Margarinin normal koşullarda buzdolabından oda sıcaklığına kadar yumuşaması için 30 dakikadan 1 saate kadar süre gerekebilir. İşleri hızlandırmak için yapılması gerekenleri adım adım aşağıda görebilirsiniz.
Küçük Küplere Bölün
Margarini daha hızlı şekilde yumuşaması için 2,5 cm’lik küçük küpler hâlinde bölebilirsiniz. Bununla birlikte margarini ince çubuklar şeklinde doğrayarak da daha hızlı yumuşamasını sağlayabilirsiniz.
Isıya Maruz Bırakın
Margarinin oda sıcaklığına gelmesi için herhangi bir ısı kaynağının yakınında bulundurulması gerekir. Direkt güneş ışığı veya kalorifer peteğinin üstü hızlı şekilde yumuşaması için idealdir.
Kontrol Edin
Margarin nasıl yumuşatılır sorusunun en can alıcı kısmı, ne kadar yumuşak olduğuyla ilgilidir. Mükemmel şekilde yumuşatılmış margarin hâlâ hafif serin olmalıdır. Eğer bunu teknik olarak yapmak isterseniz bir dijital termometre kullanabilirsiniz. Termometreyi bir margarin küpüne sokarak 18 ila 21°C aralığında olup olmadığını kontrol etmeniz yeterlidir.
Margarin Nasıl Yumuşatılır?
Margarini hızlı şekilde yumuşatmak için bazı püf noktalar oldukça fazla zaman kazandırır. Küçük küçük kestiğiniz margarini ısıtmak için doğrudan ısı kaynağıyla buluşturabilirsiniz. Örneğin mikrodalganız varsa “eritme” modunda çalıştırıp 10 saniyelik aralıklarla kontrol ederek margarini yumuşatabilirsiniz. Mikrodalgayla yumuşatma süresi genellikle 20 saniyeden fazla sürmez. Eğer mikrodalga tercih etmiyorsanız benmari yöntemi ile margarini yumuşatabilirsiniz. Her durumda margarin küplerine hafifçe bastırdığınızda şekillerini koruyabilmeleri önemlidir.
Sana lezzetli tarifler ve faydalı bilgiler ile dolu yemek önerileriyle sizinle. Kahvaltıda, çıtır çıtır böreklerle kurabiyelerde ve yemeklerinizde Sana’nın lezzetiyle kendi mutfağınızın şefi olun.
Kaynaklar
Margarin nasıl kullanılır: https://myfoodbook.com.au/ingredients/margarine#:~:text=Margarine%20is%20often%20used%20as,a%20slightly%20different%20flavor%20profile.
Margarin nasıl yumuşatılır: https://www.bonappetit.com/story/how-to-bring-dairy-to-room-temp-quickly