E Vitamininin Mucizevi Faydaları
Hücre hasarını giderip cildi yenileyen E vitamini, yaşam kalitemizi yükselten önemli bir antioksidandır. 1922’de sağlıklı üreme için gerekli olan faktörleri araştıran Evans ve Bishop tarafından keşfedilen E vitamini, 1935 yılında izole edilip 1938 yılında sentezlenmesinden kısa süre sonra üretilmeye başlamıştır. E vitamini nedir sorusunu derinleştiren bilim insanları e vitaminin faydaları ve e vitamini eksikliği konularını detaylı bir şekilde araştırarak diyabet, menopoz, doğurganlık, hücre sağlığı ve yaşlanma gibi durumlar için yeni uygulamalar keşfettiler. Besinlerde doğal olarak bulunan bu vitamine, takviyelerin yanı sıra cilt bakım ve saç bakım ürünlerinde de rastlamak mümkün. Çevre kirliliği, stres gibi faktörlerin vücudumuza verdiği hasarı gidermek için kullanılan bu güçlü antioksidanın faydalarını gelin daha detaylı bir şekilde inceleyelim, E vitamini ne işe yarar, e vitamini hangi besinlerde bulunur, e vitamini eksikliği nedir sorularını birlikte cevaplayalım.
E Vitamini Nedir?
Antioksidan özelliğiyle öne çıkan E vitamini yağda eriyen güçlü bir vitamindir. Kuruyemişler, bitkisel yağlar, yeşil yapraklı bitkiler; tavuk, et, balık ve balık yağı gibi protein kaynaklarında doğal olarak bulunur. Bir taraftan yaşlanmayı hızlandıran serbest radikallerle savaşarıken bir taraftan da hücrelerin genel sağlığını koruma görevini üstlenirler. 8 değişik formu olan E vitaminini ilaç takviyesi kapsül ya da damla şeklinde de kullanılabilir.
E Vitamininin Faydaları Nelerdir?
- Hücre hasarını önlemeye yardımcı olur.
- Pıhtılaşmayı önlediği için felç riskini azaltır.
- Özellikle enfeksiyonların arttığı kış aylarında, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıkla savaşmayı kolaylaştırır.
- Serbest radikallerin sinir hücreleri üzerindeki zararlı etkilerini azaltır. Cildi yeniler.
- E vitaminin cilde faydaları sadece nemlendirme işleviyle sınırlı değildir. Hücrelerin yaşlanmasını geciktirdiği için ince çizgilerin, kırışıkların önlenmesine de katkıda bulunur.
- Güneşe maruz kalıp kuruyan cildi onarır, leke oluşumunu önler.Güneş yanıklarını önlemek için kullanılabilir.
- Enfeksiyon nedeniyle ciltte oluşan egzamanın etkilerini hafifletir.
- E vitaminin saça faydaları arasında en önemlisi, onarıcı etkisidir. Hava kirliliği, tütün dumanı gibi faktörler yüzünden hasar gören saçları onarıp saçlara elastikiyet ve parlaklık kazandırır.
- Saç köklerini güçlendirerek, dökülmeyi engellemeye yardımcı olur.
- Ayrıca, rüzgâr ve soğuk havanın etkisiyle oluşan dudak çatlaklarını iyileştirmek için e vitamini kullanılabilir.
- Göz sağlığının korunmasını destekler, retinayı korur.
E Vitamini Hangi Yiyeceklerde Bulunur?
E vitamini nelerde var sorusunu yanıtlamadan önce, çoğu besinin işlenirken tahrip olduğunu hatırlatmakta fayda var. Bu nedenle işlenmemiş gıdalar her zaman e vitamini bakımından daha zengindir. E vitamini başta bitkisel yağlar, kuruyemişler, sebze ve meyveler olmak üzere birçok besinin içinde doğal olarak bulunur. İşte günlük hayatta sıkça tükettiğimiz E vitamini deposu yiyecekler:
- Bitkisel yağlar iyi birer e vitamini kaynağıdır. Ayçiçek yağı e vitamini bakımından en zengin besinlerden biridir.
- Besin değeri yüksek yağlardan biri olan zeytinyağı da E vitamini bakımından oldukça zengindir.
- Yağlı bir balık türü olan somon önemli bir e vitamini kaynağıdır.
- Kuruyemişlerin içinde en güçlü e vitamini kaynağı bademdir. Badem bu özelliğinden ötürü saç ve cildi korumak için de iyi bir alternatiftir. 30 gram badem, günlük e vitamini ihtiyacımızın neredeyse yarısını karşılar.
- Aynı zamanda potasyum ve magnezyum kaynağı da olan Avokado e vitamini deposudur.
- Önemli bir lif kaynağı olan mangonun 100 gramında 0.9 oranında e vitamini bulunur.
- Yeşil yapraklı sebzelerden pazı ve ıspanak e vitamini bakımından oldukça zengindir.
- 100 gram kuru fasulyede yaklaşık 2 mg, 100 gram mercimekte ise 1.8 mg e vitamini bulunur.
Kimler E Vitamini Tüketimini Artırmalıdır?
Öncelikle E vitaminin artırılması için vücutta e vitamini eksikliği belirtileri olması gerekir. Yaşanan sağlık sorunlarının vitamin eksikliğine bağlı olup olmadığını anlayabilmek için mutlaka doktor görüşüne başvurulmalıdır.- Cilt hastalığı geçiren kişiler.
- Katarakt sorunu yaşayanlar.
- Kalp hastaları
- Alzheimer hastaları
- Yağ emilim bozukluğu olanlar
- Kas sistemi ya da sinir sistemi sorunları olduğu tespit edilen hastalar, e vitamini kullanımını uzmanların tavsiye ettiği oranlarda artırabilir.
Ortalama E Vitamini Tüketimi Ne Kadar Olmalıdır?
Günlük olarak önerilen e vitamini miktarı bebekler ve çocuklar için 30 gram, hamile ya da emziren kadınlar için ortalama 100 gram, yetişkin kadınlar için 50-100 gram arası, yetişkin erkekler için ise 30-50 gram arasıdır. İlaç olarak alındığında önerilen günlük miktar 400 - 600 IU dir. Doktorun gerekli gördüğü durumlarda bu doz artırılabilir.
Kullanılacak e vitamini dozuna mutlaka doktor karar vermelidir.
Sana’yla çıkacağınız lezzet yolculuğunda hem lezzetli hem de vitamin ve mineraller açısından zengin birçok tarif bulabilirsiniz. Geleneksel Türk mutfağının özel lezzetlerinden biri olan perde pilavı bu özel lezzetlerden sadece birisi.
Kayısı ve cevizin mükemmel uyumuyla, geleneksel bir tat olan kabak dolması yemeğine modern bir dokunuşta bulunabilir, sana klasik margarinle bu tarifin lezzetini katlayabilirsiniz.
Kaynakça:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3997530/#:~:text=Vitamin%20E%20has%20been%20found,and%20its%20immune%2Denhancing%20activity.https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-e/art-20364144
https://hametol.com.tr/vitaminler-mineraller-ve-cilt/e-vitaminin-cilde-faydalari-nelerdir#:~:text=E%20vitamini%20cilde%20faydalar%C4%B1%20olan,cilt%20problemlerinin%20%C3%BCstesinden%20gelmeyi%20kolayla%C5%9Ft%C4%B1rabilir.
https://www.youplus.com.tr/vitaminler/e-vitamini-nelerde-var-e-vitamini-iceren-besinler
https://www.ensonhaber.com/saglik/e-vitamini-acisindan-zengin-10-besin
https://www.researchgate.net/profile/Kurtulus-Ongel/publication/288707517_Vitamin_E_An_antioxidant_vitamine/links/5b7cb9b692851c1e12268a73/Vitamin-E-An-antioxidant-vitamine.pdf
https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/61136/mod_resource/content/0/E%20vitamini%20.pdf