Mercimekli Kakuleli Çıtır Börek
1 saat 15 dk
Hazırlık zamanı40 dk
8

Malzemeler
BÖREK MALZEMELERİ
-
350 gr yeşil mercimek
-
1 adet kuru soğan
-
3 diş sarımsak
-
½ çay kaşığı toz zerdeçal
-
1 yemek kaşığı mavi haşhaş
-
1 tatlı kaşığı toz kakule
-
1 yemek kaşığı Sana Hamurişi
-
2 yemek kaşığı kuru üzüm veya kuru yaban mersini
-
Tuz
-
Karabiber
-
2 yemek kaşığı nar ekşisi
-
6 adet yufka
BÖREK SOSU İÇİN
-
240 gr eritilmiş Sana Hamurişi
-
160 gr sıvı yağ
-
12 yemek kaşığı un
-
4 yemek kaşığı sirke
-
2 paket hamur kabartma tozu
Talimatlar
-
Kuru soğanı,küp küp doğrayın. Sarımsağı ince ince kıyın.
-
Bir tavada 1 kaşık Sana Hamurişi ile soğan ve sarımsağı kavurun.
-
Bir tencere içinde ayıklanmış, yıkanmış ve süzülmüş yeşil mercimeği, bol tuzlu suda haşlayın. Bir taşım kaynadıktan sonra altını kapatın, mercimeği haşlama suyunda soğumaya bırakmak, mercimeğin diri kalması açısından önemlidir.
-
Soğan karamelize olduktan sonra, mercimek, kakule, üzüm, zerdeçal, mavi haşhaş, tuz ve karabiber ile harmanlayın. Bu noktada arzu ederseniz içine biraz nar ekşisi ekleyebilirsiniz. İç harıcmız artık hazır.
-
Yufkayı ıslatmak için eritilmiş SANA Hamurişi, sıvı yağ, un, sirke ve kabartma tozunu bir çırpıcı yardımı ile çırpın.
-
Yufkayı tezgah üzerine açarak, hazırladığınız börek sosunu tüm yufkaya bir fırça yardımı ile sürün ve yufkayı ikiye katlayın.
-
İç malzemeyi yufkanın üst kısmına koyun ve rulo yapın. Yufka harcından yine fırça ile rulonun üst bölümüne sürün ve bir kez daha katlayın.
-
Katlanan her ruloya börek sosunu yedirin ve rulo tamamen kapandığında bir bıçak yardımı ile ufak dilimler kesin. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
-
Böreklerin üzerine yumurta sarısı sürerek, 185 derece sıcaklıktaki fırında yaklaşık 35 dakika, veya üzeri renk alana kadar pişirin.